Oglas

Stiže jesenska kraljica povrća: Zašto je tikva dobra za vaše zdravlje?

author
N1 Hrvatska
10. lis. 2023. 06:59
Halves of raw organic butternut squash with spices and ingredients for cooking
Ingrid Balabanova / Panthermedia / Profimedia | Ingrid Balabanova / Panthermedia / Profimedia

Jesen je stigla što znači da je došlo vrijeme za bundeve! Bilo da je jedete kao juhu, pitu, prilog uz glavno jelo ili sladoled, slatkasti okus bundeve savršen je za jesenske mjesece.

Oglas

Osim što je nježnog okusa, bundeva ima mnoge nevjerojatne zdravstvene prednosti.
Nutritivni sastav bundeve, uključujući visoku razinu vitamina, minerala i antioksidansa, čini ovo povrće zdravim izborom za vaše omiljene jesenske recepte.

Ovo su najvažnije prednosti redovnog jedenja bundeve...

1. Puna je vlakana


"Bundeva je puna vlakana i odlična je za ispunjavanje dnevne preporuke", kaže nutricionistica Elizabeth Ward.

I kuhana i konzervirana bundeva sadrži vlakna, oko sedam grama po šalici konzervirane i dva grama po šalici kuhane bundeve. Zbog toga bundeva u redovnoj prehrani može pomoći zdravlju crijeva, kaže nutricionistica Maggie Michalczyk. "Vlakna su također korisna za ljude s viškom kolesterola, kao i za ravnotežu šećera u krvi te nas duže drže sitima", dodaje.

2. Pomaže zdravlju kože


Jesenska sezona znači niže temperature i potencijalno suhu kožu. No, jesenska hrana poput bundeve može pomoći i s tim problemom.
"Bundeva sadrži tri vitamina koji su dobri za kožu — vitamin A, vitamin C i vitamin E", kaže Michalczyk.

Prema Michalczyk "beta-karoten se u tijelu pretvara u vitamin A i pomaže u zaštiti stanica kože od oštećenja UV zrakama, vitamin C je potreban za proizvodnju kolagena i hidrataciju kože, a vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti od oštećenja slobodnih radikala".

3. Pomaže zdravlju očiju


Budući da je puna korisnih vitamina, minerala i moćnih antioksidansa, konzumacija ovog povrća u svježem, smrznutom ili konzerviranom obliku može biti dobar potez za vaše tijelo i zdravlje.
Bundeva, naime, sadrži specifičan antioksidans koji se zove beta-karoten, spoj koji joj daje narančastu boju, ali i pridonosi zdravlju očiju, piše EatThis.

"Beta-karoten je snažan biljni pigment koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a vitamin A igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju", kaže Michalcyzk.

4. Doprinosi jačanju imuniteta


Zbog visoke razine vitamina A i C bundeva je također poznata po jačanju imunološkog sustava. "Bogata je antioksidansima i prepuna je vitamina A i C, a svi oni pomažu u jačanju imunološkog sustava na različite načine", kaže Michalcyzk. "Još jedan razlog da je uključimo u svoju prehranu u hladnijim mjesecima."

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama